16.3.14

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΗ ΒΑΒΕΛ

Δεν ξέρω αν έχεις ακούσει ποτέ την ιστορία της Βαβέλ, αλλά εγώ την είχα ακούσει όταν ήμουν στο Δημοτικό. Μας έκαναν ένα μάθημα στα Θρησκευτικά τότε για τη Βαβέλ και τον πύργο της. Κάτσε αναπαυτικά να σου πω...

Υπήρχε, λέει, μια πόλη, η Βαβέλ, της οποίας οι κάτοικοι αποφάσισαν να χτίσουν έναν πύργο τόσο ψηλό που θα έκανε την πόλη τους πασίγνωστη και σημαντική και θα έδινε στους κατασκευαστές του πλούτο και εξουσία. Θα ήταν τόσο ψηλός που θα έφτανε μέχρι τον ουρανό, εκεί όπου πίστευαν ότι κατοικούσε ο Θεός. Επειδή, όμως, ο Θεός είδε την υπεροψία και την απληστία των κατασκευαστών του πύργου της Βαβέλ, άλλαξε τη γλώσσα που μιλούσε ο καθένας, ώστε όλες να είναι διαφορετικές μεταξύ τους και να μην μπορούν να συνεννοηθούν. Οι κατασκευαστές σταμάτησαν να προσπαθούν να χτίσουν τον πύργο και άρχισαν να κατηγορούν ο ένας τον άλλον για την έλλειψη επικοινωνίας, στη γλώσσα του ο καθένας, μέχρι που δεν υπήρχε άλλη λύση από το να χωριστούν και να φύγουν ο καθένας για διαφορετικό μέρος του τότε γνωστού κόσμου. Κι έτσι μοιράστηκαν οι γλώσσες στις χώρες. 




Πριν βιαστείς να πεις ότι δεν πιστεύεις σε ιστοριούλες των Θρησκευτικών του Δημοτικού, θα 'θελα να σκεφτείς λίγο πιο ανοιχτά. Θέλω να πω ότι το γενικότερο πλαίσιο αυτής της ιστορίας έχει να κάνει με ανθρώπους που δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους.

Τι έχουμε εδώ, λοιπόν;

Οι ομοιότητες:
Μια ομάδα ανθρώπων. Είναι όλοι άνθρωποι. Τι πιο κοινό από αυτό!
Μια ομάδα ανθρώπων με τον ίδιο στόχο. Δε φτάνει που είναι όλοι τους άνθρωποι, αλλά θέλουν και τα ίδια πράγματα! Κι αυτό σημαντικό κοινό!

Οι διαφορές:
Οι γλώσσες που μιλάνε είναι διαφορετικές. Μπορεί να λένε ακόμα και το ίδιο πράγμα, δηλαδή, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Οπότε, δεν είναι καθόλου εύκολο να καταλάβουν ο ένας τον άλλο.


Κι η απορία της σημερινής ιστορίας είναι η εξής:
Τη γλώσσα του σώματος δεν την ήξεραν στη Βαβέλ;

Και το συμπέρασμα (γιατί σου είπα να το δεις και πιο ανοιχτά) είναι το εξής:
Αν θες να συνεννοηθείς, μπορείς να βρεις έναν τρόπο, ακόμα κι αν δε μιλάς την ίδια γλώσσα.



Κι αν οι διαφορετικές γλώσσες, δεν ήταν γλώσσες κι ήταν διαφορετικές απόψεις, ας πούμε;

Τι θα πει πώς να συνεννοηθείς, αν έχεις διαφορετική άποψη με το συνομιλητή σου;

  • Αρχικά, τσέκαρε με κάποιον τρόπο (είτε λέγεται γλώσσα του σώματος, είτε παράφραση, είτε οτιδήποτε μπορεί να σε βοηθήσει) αν μιλάτε την ίδια γλώσσα και αν ο στόχος σου και ο στόχος του συνομιλητή σου είναι ο ίδιος. Με άλλα λόγια, αν συζητάτε το ίδιο θέμα. Αν δεν είναι, απλά σταμάτα την κουβέντα εκεί και πάρτε το πάλι απ' την αρχή, διαλέγοντας θέμα. 
  • Στη συνέχεια, προσπάθησε να κουβεντιάσεις. Μεγάλη λέξη! Μην τον πάρεις απ' τα μούτρα, δώσ' του το λόγο, δώσ' του το χώρο του και το χρόνο του. Μίλα αργά και κατανοητά. Μίλα χαμηλόφωνα (όσο γίνεται). 




Και να θυμάσαι τις λέξεις-κλειδιά
υποχώρηση, συμβιβασμός, διαφωνώ, αποδέχομαι, διαφορετικός, ποικιλία. 


Και να σου πω και κάτι τελευταίο;
Στο κάτω κάτω της γραφής, έχει κάθε δικαίωμα 
να μιλάει διαφορετική γλώσσα από σένα! 
Και αντίστοιχα, έχει κάθε δικαίωμα να έχει διαφορετική άποψη από σένα! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου