6.4.14

ΕΝΑΣ ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ ΠΙΣΩ ΑΠ' ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ

- Έχεις δει ποτέ έναν ελέφαντα να κρύβεται πίσω από ένα δέντρο;
- Όχι.
- Είδες τι καλά που κρύβεται;


Ναι, είναι από αυτά τα "επιτυχημένα" ανέκδοτα που σου γράφω, κάπου κάπου. Δεν είναι ο βασικός στόχος μου να γελάσεις, βέβαια, οπότε κάπως δικαιολογούμαι... 

Και ποιος είναι ο στόχος; 
Κάτσε... Μη βιάζεσαι... Θα το πάρουμε απ' την αρχή. 

Έχεις δει ποτέ τον εαυτό σου να κρύβεται πίσω από την όψη σου; 

Μπορεί να μην το καταλαβαίνεις όπως στο λέω, αλλά θα προσπαθήσω να το εξηγήσω. Μιλάω για όσες φορές κοίταξες στον καθρέφτη και δε σε αναγνώριζες. Για όσες φορές νιώθεις ότι είσαι κάποιος άλλος ή κάποια άλλη κάπου μέσα σε ένα περίεργο σώμα.
Κι ακόμα πιο απλά, για όσες φορές έχεις απαντήσει "Καλά." στην ερώτηση "Τι γίνεται;", ενώ μέσα σου βράζει και καίγεται ο τόπος. Για όσες φορές χαμογέλασες βιαστικά σε χαιρετούρες μόνο και μόνο για να αποφύγεις τις ερωτήσεις "Τι κάνετε;" ή "Πώς είσαι;", γιατί δεν ήθελες να απαντήσεις. Για όσες φορές η απάντηση στο "Τι έχεις;" ήταν "Τίποτα.".

Νομίζω πως τώρα μπορείς να απαντήσεις στην ερώτηση...


Έχεις δει τον εαυτό σου να κρύβεται πίσω από την όψη σου, λοιπόν;

Ναι. Τον έχεις δει. Είναι η πραγματικότητά σου και έχεις προσπαθήσει πολύ για να γνωριστείτε καλύτερα, αλλά μερικές φορές κάπου χάνεστε, λόγω των περιστάσεων. Μπορεί να το πει κανείς ταυτότητα ή χαρακτήρα ή νοοτροπία ή ταμπεραμέντο. Επίσης, τον έχει δει και όποιος ενδιαφέρεται να ψάξει τι κρύβεται πίσω από το "Καλά." και το "Τίποτα.". Και για σένα και για όποιον μπει σε αυτή τη θέση, ο κρυμμένος εαυτός σου μοιάζει με ογκώδη ελέφαντα, που δεν είναι λογικό να κρύβεται πίσω από ένα λεπτοκαμωμένο κορμό δέντρου.


Όχι. Δεν τον έχεις δει. Δεν μπήκες ποτέ σ' αυτή τη φασαρία του εαυτού σου και προτιμάς να πηγαίνεις με τα νερά όσων είναι γύρω σου. Δε χρειάστηκε να αποφύγεις τις ερωτήσεις, γιατί κάποιος άλλος απάντησε για σένα. Ή έχεις έτοιμες απαντήσεις που σου έδωσαν όσοι είναι γύρω σου και τους εμπιστεύεσαι τόσο για την εμπειρία τους, ώστε να πάρεις τις δικές τους απαντήσεις για όλα όσα σε απασχολούν. Και για σένα και για όσους είναι γύρω σου, ο κρυμμένος εαυτός σου μοιάζει με ένα μικρό, λιλιπούτειο μυρμήγκι, που χωράει να κρυφτεί όχι μόνο πίσω από το λεπτοκαμωμένο κορμό ενός δέντρου, αλλά οπουδήποτε θελήσει χωρίς να κινδυνεύει να το ανακαλύψει ποτέ κανείς.



Kαι μη βιαστείς να πεις ότι δεν έχεις κρυμμένο εαυτό... 

Ψάξε καλά πρώτα! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου