22.8.14

ΕΙΣ ΑΤΟΠΟΝ ΑΠΑΓΩΓΗ

Το πόσο τα βαριόμουνα τα Μαθηματικά στο σχολείο δε λέγεται! Δεν καταλάβαινα τη λογική τους κι εκνευριζόμουν που ήθελαν ένα συγκεκριμένο σύμβολο σε μια συγκεκριμένη θέση κάθε φορά. Ναι, ξέρω... αλλάζει όλο το νόημα αν βάλεις διαφορετικό σύμβολο επειδή έτσι σου κάπνισε. Αλλά και πάλι, εμένα μου φαινόταν ότι μου καταπίεζαν την ελευθερία έκφρασης. 

Όσοι είναι μαθηματικοί ή εν δυνάμει μαθηματικοί όμως θα σου πούνε όλοι σε ένα σημείο της κουβέντας το ίδιο πράγμα: "Τα Μαθηματικά είναι γύρω μας κι όλος ο κόσμος στηρίζεται πάνω σ' αυτά". Δε διαφωνώ, αλλά είμαι και των ανθρωπιστικών σπουδών, οπότε δε συμφωνώ κιόλας. 
(Διπλωματική η δήλωση, για να μη δυσαρεστήσω κανέναν, 
γιατί θα καταλήξω να διαβάζομαι μόνη μου...)


Στο κυρίως θέμα: 

Την είχες μάθει εσύ την εις άτοπον απαγωγή ή έκανες κοπάνα εκείνη τη μέρα απ' το σχολείο; 

Εμένα μου τη μάθανε. Αμάν έκανα να την καταλάβω (κι ακόμα δυσκολεύομαι είναι η αλήθεια).
Θέλεις να αποδείξεις κάτι. Ότι η Γη είναι στρογγυλή, ας πούμε.
Προσπαθείς, προσπαθείς, προσπαθείς με τα συνηθισμένα μέσα και τίποτα!
Τι κάνεις, λοιπόν, σαν λύση ανάγκης; Δέχεσαι (με πρόθεση να παραπλανήσεις, βέβαια) το αντίθετο αυτού που θες να αποδείξεις και προσπαθείς να το αποδείξεις. Λες έστω ότι η Γη είναι επίπεδη, ας πούμε, κι όχι στρογγυλή κι ας ξέρεις πως δεν είναι.
Και μετά; Μετά ξεκινάς να φτάσεις στην άκρη της επίπεδης Γης. Δε θα φτάσεις ποτέ, οπότε θα αποδειχτεί πως δεν είναι επίπεδη τελικά. Αντίθετα, θα γυρίσεις εκεί απ' όπου ξεκίνησες, οπότε θα αποδειχτεί ότι έκανες έναν κύκλο και αυτό δείχνει ότι η Γη είναι στρογγυλή.


Ωραία. Το 'μαθα. Πού θα μου χρειαστεί εμένα τώρα αυτό;

Ακολούθησέ με... 

Θέλεις να αποδείξεις κάτι. Ότι η επιλογή που έκανες είναι σωστή για σένα και σε κάνει να νιώθεις καλά, ας πούμε.
Προσπαθείς, προσπαθείς, προσπαθείς και οι δυσκολίες που έχει κουβαλήσει μαζί της η επιλογή σου δε βοηθάνε και πολύ!
Τι κάνεις, λοιπόν, σαν λύση ανάγκης; Δέχεσαι (παραπλανητικά) το αντίθετο. Λες έστω ότι η επιλογή που έκανα είναι λάθος και δε με κάνει να νιώθω καλά κι ας το απεύχεσαι με όλο σου το είναι.
Και μετά; Μετά ξεκινάς να φτάσεις στην άκρη της Γης, στην άκρη της επιλογής σου, για να βρεις την απόδειξη που ψάχνεις.

Και σ' αυτό το σημείο, πρέπει να σου πω ότι επειδή δεν είναι Μαθηματικά, να ξέρεις ότι είναι πιο περίπλοκο από την περίπτωση της στρογγυλής Γης.


Το να φτάσεις στο τέρμα με την επιλογή που έκανες είναι θαρραλέο. Γιατί θα έχεις καταφέρει να προσπεράσεις όλες τις δυσκολίες και bonus: θα έχεις αποδείξει κι αυτό που ξεκίνησες ν' αποδείξεις εξ αρχής, ότι δηλαδή ήταν η σωστή επιλογή για σένα.

Αλλά, το να μη φτάσεις στο τέρμα με την επιλογή που έκανες είναι το ίδιο ακριβώς θαρραλέο. Γιατί θα έχεις καταφέρει να προσπεράσεις τη δυσκολία του να αναγνωρίσεις και να παραδεχτείς ότι δεν ήταν σωστή επιλογή αυτή για σένα. Το bonus σ' αυτή την περίπτωση εξαρτάται από σένα...

...ή θα τα βάψεις μαύρα για ένα λάθος υπολογισμό
...ή θα πάρεις καθαρό χαρτί και μολύβι για να κάνεις αναπροσδιορισμό.

Διάλεξε! 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου