6.10.12

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ! ΜΟΛΙΣ ΒΕΛΤΙΩΣΑΤΕ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΣΑΣ!

Άσκηση…

Διάβασε μία φορά τον κατάλογο λέξεων που ακολουθεί και προσπάθησε να τις θυμηθείς. Μην κρυφοκοιτάς τις λέξεις, όμως! Είναι κανόνας!

Κατάλογος λέξεων
ΛΑΧΑΝΙΚΟ
ΕΡΓΑΛΕΙΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΚΑΡΦΙ
ΦΡΑΧΤΗΣ
ΛΕΚΑΝΗ
ΕΜΠΟΡΟΣ
ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ
ΚΑΘΑΡΙΖΩ
ΚΑΤΣΙΚΑ

Είναι λίγο δύσκολο ε; Δεν μπορείς να θυμηθείς όλες τις λέξεις, που είδες στον κατάλογο… Σωστά;
(Αν όχι, παραδέξου τουλάχιστον πως δεν σεβάστηκες τον κανόνα…)

Ας πάρουμε την άσκηση απ’ την αρχή…

Διάβασε μία φορά τον κατάλογο λέξεων που ακολουθεί και προσπάθησε να τις θυμηθείς. Δε θα θυμηθείς όλες τις λέξεις με την πρώτη φορά. Προσπάθησε να φτιάξεις ένα μικρό κείμενο που να περιλαμβάνει όλες αυτές τις λέξεις και προσπάθησε να τις θυμηθείς ξανά.

Κατάλογος λέξεων
ΛΑΧΑΝΙΚΟ
ΕΡΓΑΛΕΙΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΚΑΡΦΙ
ΦΡΑΧΤΗΣ
ΛΕΚΑΝΗ
ΕΜΠΟΡΟΣ
ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ
ΚΑΘΑΡΙΖΩ
ΚΑΤΣΙΚΑ

Αν δεν μπορείς να σκεφτείς ένα κείμενο ή αν βαριέσαι να ασχοληθείς, διάβασε το κείμενο που είχα εγώ στο νου μου, για να θυμηθώ τις λέξεις του καταλόγου:

"Ένα ΛΑΧΑΝΙΚΟ μπορεί να είναι χρήσιμο ΕΡΓΑΛΕΙΟ για ένα φοιτητή ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ. Το καρότο, για παράδειγμα, μπορεί να γίνει ΚΑΡΦΙ για το ΦΡΑΧΤΗ του ή τη ΛΕΚΑΝΗ. Αλλά ένας ΕΜΠΟΡΟΣ της ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ θα ΚΑΘΑΡΙΖΕ το φράχτη και θα έδινε το καρότο στην ΚΑΤΣΙΚΑ.*"

Παρατηρήσεις…

Ναι, ξέρω. Μέχρι τη λεκάνη πήγαινε καλά, αλλά μετά κάπου χάθηκε η λογική του θέματος. Ποιος έμπορος; Ποια βασίλισσα; Ποια κατσίκα τέλος πάντων;
Παρόλα αυτά, κάνε μια δοκιμή. Άφησε για λίγο το μυαλό σου να φτιάξει αυτή την αλλόκοτη εικόνα. Ακόμα κι αν σου φαίνεται χαζό. Και προσπάθησε να θυμηθείς τώρα τις λέξεις που είδες στον κατάλογο προηγουμένως.
Συγχαρητήρια! Μόλις βελτίωσες τη μνήμη σου!

Συμπέρασμα…

Άσε και λίγο το μυαλό σου ελεύθερο πού και πού! Άσε και καμιά φορά λίγη φαντασία να τρυπώνει! Μην κλείνεις όλες τις χαραμάδες!
Και ξέρεις και κάτι; Μην τα παίρνεις όλα στα σοβαρά! Δε χρειάζεται! Σκέψου κατσίκες, βασίλισσες, εμπόρους, καρότα και φράχτες… κι ας μην ξέρεις πώς στο καλό ήρθαν και χώθηκαν στο νου σου!



*Το κείμενο είναι από το βιβλίο "Εισαγωγή στην Ψυχολογία του Hilgard", τόμος Ά. 
Είπα να το αναφέρω σε περίπτωση που σε ενδιαφέρει... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου